Relaxáció

 

Relaxáció - Dr. Kardos AnitaA következő relaxálógyakorlatokat bármikor elvégezhetjük a nap folyamán. Keressünk hozzá nyugodt helyet, ahol senki nem fog zavarni. Esetleg hallgathatunk hozzá lazító zenét. Ha van szobai szökőkutunk, hallgassuk a víz csobogását. Ez ellazítja a napfonatot, ahol sok feszültség gyűlik fel.

 

  1. Feküdjünk a hátunkra, a lábunk vállszélességű terpeszben, a lábfejek kifelé néznek. A karunk feküdjön a test mellett, a tenyerünk felfelé nézzen.
  2. Vegyünk mély levegőt a hasunkba, és kilégzés közben érezzük, ahogy a testünk belesüllyed a talajba.
  3. Emeljük meg a jobb lábunkat és röviden feszítsük meg valamennyi izmát. Utána tegyük vissza a talajra, és figyeljük, milyen laza. Ismételjük meg az egészet a bal lábunkkal.
  4. Emeljük meg a csípőnket és feszítsük meg a medence, illetve a hát alsó részének izmait. Tartsuk egy ideig feszesen, , majd lazítsuk el és óvatosan engedjük vissza a fenekünket a talajra.
  5. Emeljük meg a mellkasunkat és húzzuk össze a lapockákat. Vegyünk mély lélegzetet, lélegezzünk a szívbe. Kilégzés közben engedjük vissza a hátunkat a talajra, és érezzük a lazaságot a hátunk alsó részében.
  6. Feszítsük meg a has- és mellizmokat, érezzük a feszültséget, majd lazítsunk el kilégzés közben. Érezzük meg, milyen lazák a has- és mellizmaink, ahogyan befelé süllyednek.
  7. Húzzuk fel a vállunkat a fülünkhöz, és feszítsük meg erősen a váll- és nyakizmainkat. Érezzük a feszültséget, majd lazítsunk, hogy a vállak újra lefelé essenek.
  8. Fordítsuk jól jobbra a fejünket, és rövid ideig tartsuk ebben a pozícióban. Aztán hozzuk vissza középre, tartsuk meg, majd fordítsuk balra. Tartsuk itt egy kicsit, majd vigyük vissza középre.
  9. Húzzuk össze az arcunkat, mintha grimaszolni akarnánk, és feszítsük meg az összes arcizmunkat. Tartsuk így néhány másodpercig, majd lazítsuk el az arcunkat.
  10. Nyissuk ki a szájunkat és nyújtsuk ki minél messzebbre a nyelvünket. Közben mondhatjuk, hogy „aaaaaaaaaa”.