Akupunktúra

 

AkupunktúraA kínai gyógyászat sajátos és mindenre használt gyógyító eljárása az akupunktúra, amely az emberiség egyik legősibb (több, mint 5000 éves!) gyógymódja. A kínai orvoslás szerint az egészség a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet fenntartásától függ. A betegség már az egyensúly felborulásának a következménye.

Eredeti célját tekintve az akupunktúra sokkal inkább a megelőzésre fektette a hangsúlyt, és nem a gyógyításra. Ezzel cseng egybe az is, hogy addig fizették az orvost az ókori Kínában, amíg páciense egészséges volt. Ennek megvalósulásához persze a maitól eltérő, egészen más szemléletmód és hozzáállás szükségeltetett. 

Az egészséget a Qi (ejtsd: tyí vagy csí) azaz életerő, energia meridiánokon történő, szüntelen, szabad áramlása biztosítja. A meridiánok az egész testet behálózó vezetékrendszert képeznek, rajtuk helyezkednek el az akupunktúrás pontok. Ezek a szervezet idegelemekkel rendkívül gazdagon ellátott helyei, élénkebb anyagcserével, kisebb bőrellenállással, így biofizikai mérésekkel kimutathatók. A pontok kapcsolatot teremtenek a belső szervekkel, a meridián mentén elhelyezkedő izmokkal, inakkal, sőt bizonyos pontjaikon keresztül egymással is.
Amennyiben ez az energiaáramlás zavart szenved (valahol torlódik, pang az energia, másutt hiány támad belőle) kóros működés, bizonyos idő elteltével pedig betegség alakul ki. A kezelés elsődleges célja az, hogy ismét létrehozza a szervezetben az energetikai egyensúlyt.

Az első találkozás alkalmával kikérdezés, vizsgálat történik, majd felállítom a kínai orvoslás szerinti diagnózist, melyet kezelés követ. A nagy gondossággal kiválasztott akupunktúrás pontokba beszúrt vékony tűk révén felszabadulnak a test energiapályáinak blokkolt energiái. Az egyes tűk beszúrása után enyhe áramlás, zsibbadás, vagy egy lassan terjedő feszítő érzés tapasztalható. A kezelés során a páciens kellemes elnehezülést vagy lebegés-élményt él át, amely az izmok ellazulását jelzi. Az energiakeringés befolyásolása rögtön maga után vonja a vérkeringés megváltozását.

Az első vizsgálat magába foglalja a következőket:
Anamnézis felvétel, vizsgálat, diagnózis, akupunktúrás kezelés, életmód tanácsadás, diéta és egyéb terápiák (köpöly, moxa-melegítéses terápia, laser kezelés, méregtelenítési módszerek, relaxáció), szükség esetén homeopátiával kombinálva. Mindez akár 1,5-2 órát is igénybe vehet első alkalommal.
A kezelésekre kezdetben általában hetente kerül sor, majd az állapot javulás függvényében ennél ritkábban.